A rendezvények alapvető pillérei
Egy családi napnak a választott
koncepció ihlette programja három pillér köré szerveződjön! Ezzel
biztosíthatjuk, hogy valamennyi vendég kortól, nemtől, családdal vagy egyedül
érkezőtől, aktív vagy passzív tevékenységet előnyben részesítőtől függetlenül
megtalálja a számítását, a számára megfelelő és hozzá illeszkedő programot.
- Közösségi játékok: Szerencsés, ha az esemény
központjában a mindenki számára nyitva álló játékok állnak. Ezek típusa
természetesen a fenti paraméterek lefektetésétől függ. Ha a résztvevők
aktívak, akkor nyugodtan lehet csapatversenyeket szervezni,
sporteseményekkel egybefűzve, mert ezeknek van leginkább közösségformáló
erejük. Ha a meghívottak kicsit visszahúzódóbbak, ne várjunk el tőlük túl
nagy kezdeményező készséget vagy aktivitást. Bármilyen jó ötlet kudarcba
fulladhat, ha nem megfelelő közönségre tervezzük meg.
- Gyerek programok: A lurkóknak az általuk is
élvezhető közös, családi programokon felül külön játékokat is érdemes
szervezni. Egyrészt így koncentrált figyelmet kapnak, kifejezetten
koruknak megfelelően, másrészt a szülők is kicsit kikapcsolódhatnak, amíg
csemetéjük hozzáértő animátorok vezetése mellett szórakozik. Ha a gyerekek
jól érzik magukat, ha kiemelt figyelmet szentelünk nekik, akkor az
biztosítja a rendezvény sikerét.
- Passzív résztvevők: Mindig van olyan vendég,
aki inkább szemlélője szeretne lenni a programnak és úgy kikapcsolódni,
másrészt a legaktívabbaknak is szükség van egy kis pihenésre. Megoldás egy
változatosan összeállított program, amelynek sorában szerencsés, ha
szerepel egy-egy várhatóan nagy népszerűségnek örvendő fellépő, ismert
előadó.
A színpadnak ezen túl technikai szerepe is van, hiszen ez a rendezvény központi helyszíne, az információs központ, a szervező irányítása mellett itt futnak össze a szálak.
- Vendéglátás: Bár a rendezvény nem a
vendéglátáson alapul, a finom ízek, frissítő italok emelik az esemény
fényét.
Családi napon „kötelező” a főzőverseny. A közkedvelt, népszerű, sok ember részére is ízlésesen és finoman elkészíthető ételek sorából álljon. A koncepció itt is jelenjen meg vagy a választékban, vagy például az ételek elnevezésében.
Az italválaszték összeállításánál gondolni kell a megfelelő frissítőkre, hiszen a szabadlevegőn eltöltött aktív programok után szükséges a megfelelő folyadékpótlás.
A vendéglátás terén jellemző, hogy az elkészített ételeket a verseny végeztével közösen fogyasztják el, különben nagyon nehéz mind mennyiségben, mind anyagilag kalkulálni a fogyasztással. Inkább kevesebbre, de jobb minőségre érdemes törekedni, figyelve arra, hogy a vendéglátásra fordított energia és pénz ne váljon a programok hátrányára. - Dekoráció: A teljes dekoráció a koncepció
köré épüljön fel, és a rendezvény minden helyszínén köszönjön vissza.